GEDRAGSTHERAPIE — DIPLOMA'S EN CERTIFIKATEN

Overzicht certificaten als hondengedragstherapeut

Gedragstherapeut voor honden ben je niet van de ene op de andere dag. Hiertoe heb ik een groot aantal opleidingen gevolgd en daar certificaten voor behaald. Hieronder vindt u een overzicht.

Instructeuropleiding Gaus I en II
Als basis voor de opleiding tot honden gedragstherapeute is het vereist om de instructeuropleidingen van Martin Gaus te volgen. Deze cursussen heb ik in 2001 aan de Martin Gaus School in Lelystad gevolgd.

Beide certificaten hiervoor heb ik gehaald. Mijn interesse gaat echter uit naar gedragstherapie. Vandaar dat ik verder ben gegaan met de benodigde vervolgopleidingen.
(www.martingaus.nl)

O&O
Aanvullend ben ik bij de Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in Hondenopvoeding en -opleiding `O&O` begonnen met het volgen van cursussen in Maarsbergen.

In 2001 heb ik hier de cursus `Algemene Vorming` gevolgd. Tijdens deze cursus wordt een theoretische basiskennis verworven. Met behulp van dia`s leer je kijken naar hondengedrag. Ook wordt aandacht besteed aan het lesgeven en aan verschillende manieren om oefeningen voor de hond aan te bieden. Ook aspecten als veiligheid en gezondheid worden uitgebreid besproken.

Als vervolg op deze cursus heb ik in 2002 bij O&O de cursus `Omgang Hond` geolgd. In deze cursus wordt de theoretische basis die is opgebouwd in de cursus `Algemene Vormgeving` verder uitgebreid en praktisch toegepast.
(www.hondenopvoeding.nl)


Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld
Bij het Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld heb ik in 2001 de cursus `Ethologie Hond` gevolgd. In deze cursus wordt dieper ingegaan op de theoretische achtergrond van het gedrag van de hond.

Je krijgt een beter begrip van de hond en meer inzicht in zijn gedrag, waardoor je de hond beter leert lezen.

Na het behalen van het examen van deze cursus ben ik in 2002 gestart met de vervolgcursus `Begeleiding Probleemgedrag Hond`. Tijdens deze cursus wordt vooral het probleemgedrag en het ontstaan hiervan behandeld. Ook wordt aandacht besteed aan het stellen van een diagnose.
(www.cursuscentrum.nl)


Stapcontact-methode
In februari 2002 heb ik samen met mijn hond Mozart de workshop van Klaas Wijnberg op Amelandgevolgd. Dit wordt de Stapcontact-methode genoemd. De Stapcontact-methode is een non-verbale en correctieloze manier van werken en leven met honden.

In plaats van verbale commando`s maakt je gebruik van de communicatiemiddelen die wolven en honden zelf ook gebruiken, zoals oogcontact en lichaamstaal. De cursus wordt gegeven door Klaas Wijnberg op Ameland. Hij vertelt meer over deze methode in zijn boek `De Hondenfluisteraar`.

Het is een methode die mij zeer aanspreekt en makkelijk toepasbaar is.
(www.stapcontactmethode.nl)


Dogvision
Om als professionele en gecertificeerde gedragstherapeute aan de slag te kunnen is het noodzakelijk om aan bij Dogvision de opleiding `Gedragsbegeleiding bij Honden` te volgen. Deze opleiding bestaat uit twee delen.

Deel I behandelt `Probleemgedrag bij Honden`. In deze cursus wordt uitgebreid aandacht besteed aan het herkennen en interpreteren van probleemgedrag en de rol die de eigenaar van de hond daarbij speelt.

Ook wordt inzicht verkregen in de manier waarop honden leren en hoe leerprincipes een rol spelen bij het ontstaan van probleemgedrag. Tijdens de duur van de cursus heeft iedere cursist zelf een probleemhond uitgekozen. In een casus werden het probleemgedrag van deze hond en de mogelijke oplossingen voor dit gedrag door de cursist beschreven.

Deel II `Gedragsadvisering en -begeleiding in de praktijk` heb ik in de loop van 2003 gevolgd. Hierin leer je onder andere het afnemen van een gedragstest en het vaststellen van een gedragstatus om zo een juiste diagnose te kunnen stellen.

In 2004 heb ik deze opleiding met succes afgerond en mag ik me gecertificeerd gedragstherapeute noemen.
(www.dogvision.nl)


Sue Sternberg
`The behaviour of dogs from different views` mei 2009
3-daagse workshop van Sue Sternberg, een icoon op hondengebied. Zij heeft mij meer inzichten gegeven in hoe je een hond moet `lezen` waardoor ik nog sneller de gemoedstoestand van de hond kan inschatten en tot een juiste diagnose kan komen.
(www.suesternberg.com)


Suzanne Clothier
`Relationship Centered Training` november 2009
2 daagse workshop waarin ik een trainingsmethode heb geleerd waar de relatie tussen mens en hond centraal staat. Om een fijne relatie met je hond op te bouwen is de juiste communicatie, toewijding en wederzijds respect van groot belang.
(www.suzanneclothier.com)


Sheila Harper
`Stress bij honden` februari 2010
2 daagse workshop. Wat veroorzaakt stress bij honden,hoe herken je het, wat kun je er aan doen en hoe voorkom je het.
(www.sheilaharper.co.uk)


Ttouch
Ttouch is ontwikkeld door Linda Tellington. De methode kan stress en pijn reduceren door middel van aanrakingsmethodes, bandages en grondwerk.Ook kun je er het genezingsproces mee versnellen.
(www.tellingtonttouchtraining.nl)


Workshops en lezingen
Om van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte te blijven volg ik regelmatig lezingen, congressen en workshops op het gebied van honden en gedrag. Aangezien de inzichten van hondengedrag in een enorme stroomversnelling zijn gekomen is dit echt noodzakelijk om `up to date` te blijven, daarnaast is het ook uiterst interessant en leerzaam.


Alpha vereniging voor gedragtherapeuten
Als gecertificeerd gedragstherapeut ben ik aangesloten bij de belangenvereniging Alpha.Om als gedragstherapeut aan deze vereniging verbonden te zijn moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden zoals een gedegen opleiding en bijscholing op regelmatige basis.
(www.alphagedragstherapeuten.nl)

Ricky van Hest
Gedragstherapeut voor honden
Eindhoven